Jatropha-poimintakone projekti

Maailmalla etsitään kuumeisesti uusia biopolttoaineenlähteitä ja Euroopan Unioni edellyttää kasvihuoneilmiön hidastamiseksi Suomelta 16 prosentin päästöleikkauksia liikenteessä, asumisessa, rakentamisessa ja maataloudessa vuoteen 2020 mennessä.

Liikenteessä päästöt voidaan vähentää jokseenkin helposti biopolttoaineita lisäämällä ja autojen moottoriteknologiaa kehittämällä. EU:n tavoitteen mukaisesti vuonna 2020, 10 prosenttia liikenteen polttoaineesta täytyy olla biopolttoainetta. Kasvihuoneilmiön hidastamisessa kyse ei ole vain Suomesta ja Euroopasta, vaan koko maailmasta.

Tällä hetkellä maailmanmarkkinoilla tärkein biopolttoaineiden raaka-aine on palmuöljy, mutta trooppisesta Jatropha Curcas pensaasta odotetaan vahvaa tekijää biopolttoainemarkkinoille tulevaisuuden selluloosapohjaisten etanolilähteiden, hirssin, poppelin, hakkuutähteiden ja merestä saatavan levän rinnalle. Siitä saatavan uusiutuvan ja jalostetun energian uskotaan auttavan tuntuvasti myös kehitysmaiden taloutta ja työllisyyttä.